Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Batyhina, Olena | |
dc.contributor.author | Батигіна, Олена Михайлівна | |
dc.contributor.author | Derevyanko, Bogdan | |
dc.contributor.author | Деревянко, Богдан Володимирович | |
dc.contributor.author | Khailova, Tetiana | |
dc.contributor.author | Хайлова, Тетяна Володимирівна | |
dc.date.accessioned | 2022-07-01T10:24:52Z | |
dc.date.available | 2022-07-01T10:24:52Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.citation | Olena M. Batyhina, Bogdan V. Derevyanko, Tetiana V. Khailova. Food security as a guarantee of the realization of the right to human health. Wiadomosci Lekarskie, VOLUME LXXIV, ISSUE 11 PART 2, NOVEMBER 2021;74(11 p.2):3072-3076. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repository.ndippp.gov.ua/handle/765432198/229 | |
dc.description.abstract | The aim: To investigate the theoretical and legal framework governing the relevant areas of food security, ensuring healthy, adequate and safe nutrition. To consider human rights to food security as a basis for health care, a basis for the realization of the right to health and life. Materials and methods: The study analyzes and uses the normative legal acts of national legislation, international acts, data from international organizations and the results of scientific work of scientists. With the help of scientific methods, medical and legal point of view, the problems of ensuring food security are identified as a guarantee of the realization of the right to human health. Сonclusions: Food security and nutrition are central to the individual and fundamental factor to the whole of society in respect of human right to health. An adequate level of food security must be ensured by individual governments and the international community through the development, approval or implementation of an appropriate regulatory framework, as well as through the establishment of a political and institutional framework. | uk_UA |
dc.description.abstract | Мета: Дослідити теоретико-правову базу, що регулює відповідні сфери продовольчої безпеки, забезпечення здорового, повноцінного та безпечного харчування; розглянути права людини на продовольчу безпеку як основу охорони здоров’я, основу реалізації права на здоров’я та життя. Матеріали та методи: У дослідженні аналізуються та використовуються нормативно-правові акти національного законодавства, міжнародні акти, дані міжнародних організацій та результати наукової роботи вчених. За допомогою наукових методів, медико-правової точки зору визначено проблеми забезпечення продовольчої безпеки як гарантії реалізації права на здоров’я людини. Висновки: Продовольча безпека та харчування є центральними для особистості та основними факторами для всього суспільства щодо права людини на здоров'я. Окремі уряди та міжнародне співтовариство мають забезпечити належний рівень продовольчої безпеки шляхом розробки, затвердження або впровадження відповідної нормативно-правової бази, а також шляхом створення політичної та інституційної бази. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Warsaw: ALUNA Publishing House | uk_UA |
dc.subject | food security | uk_UA |
dc.subject | right to health | uk_UA |
dc.subject | right to food | uk_UA |
dc.subject | продовольча безпека | uk_UA |
dc.subject | право на здоров'я | uk_UA |
dc.subject | право на їжу | uk_UA |
dc.title | Food security as a guarantee of the realization of the right to human health | uk_UA |
dc.title.alternative | Продовольча безпека як гарантія реалізації права на здоров’я людини | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |